Koopcontract in Frankrijk

Ontbindende clausules

Het aankoopproces van een woning in Frankrijk begint met het compromis de vente. Het compromis verplicht de verkoper om het vastgoed te verkopen, maar kopers profiteren van een bedenkingstijd van tien dagen waarin ze van gedachten kunnen veranderen. De ondertekening van het compromis gaat meestal gepaard met een aanbetaling; 10% van de aankoopprijs is normaal en wordt betaald aan de notaris of makelaar, niet aan de verkoper.

Het compromis kan ontbindende clausules bevatten, waardoor een succesvolle afronding voorwaardelijk wordt gemaakt. Veel mensen kopen hun woning onder voorbehoud van financiering. Als ze om welke reden dan ook geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen ze zich terugtrekken zonder hun borg kwijt te raken. Andere veel voorkomende voorwaarden zijn het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud (zoals het verwijderen van asbest) en het verlenen van bouwvergunningen voor renovatie of uitbreiding van het pand.

Terwijl bouwkundige onderzoeken normaal gesproken niet in Frankrijk worden uitgevoerd, vereisen oudere panden een diagnostique. Hierbij wordt loodverf of asbest aangetoond en de veiligheid van de elektrische installatie wordt beoordeeld, net als de riolering (als deze niet op de hoofdriolering is aangesloten) en energieklassen. Een onderzoek kan zeker worden aangevraagd en indien nodig kan een ontbindende clausule worden ingevoegd in het compromis.

Het duurt gewoonlijk twee tot drie maanden vanaf de ondertekening van het compromis tot het definitieve koopcontract (acte de vente or acte authentique). Het compromis vermeldt de datum voor de akte, hoewel dit kan worden uitgesteld met wederzijdse instemming of als er een officiële reden is, zoals een officiële instantie die de eerste weigeringsrechten heeft.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

De overdracht persoonlijk ondertekenen

In Frankrijk wordt de akte meestal ondertekend in het kantoor van de notaris met zowel de koper als de verkoper aanwezig. Vaak kan er een volmacht geregeld worden als dit niet mogelijk is. Het is ook gebruikelijk om de woning vlak voor de ondertekening te bezoeken met de verkoper, aangezien de woning wordt verkocht 'zoals gezien op de datum van ondertekening'. Zorg ervoor dat niets is weggehaald wat u verwachtte te vinden, of omgekeerd.

De notaris berekent de vermogenswinstbelasting die de verkoper moet betalen en de transactiebelasting die door de koper moet worden betaald.

Deze zullen later worden bevestigd en sommige kopers zullen het geluk hebben een kleine terugbetaling te ontvangen wanneer ze hun definitieve acte een paar maanden later ontvangen.

Vind een woning in de grootste Franse steden