Belasting en Onkosten voor Woningeigenaren in Frankrijk

Bij de eerste aankoop van een woning in Frankrijk worden verschillende vergoedingen en belastingen in rekening gebracht. Omdat de notaris tijdens het aankoopproces alle relevante belastingen zal berekenen en belasten, zult u ze over het algemeen niet als afzonderlijke categorieën kennen. De totale belastingen en toeslagen kunnen oplopen tot 20% van de prijs van een accommodatie, afhankelijk van het feit of de kosten van de makelaar worden betaald door de koper of de verkoper.


  • Makelaarskosten, wanneer niet betaald door de verkoper: 5-8%
  • Droit de mutation (zegelbelasting), 5.8%
  • Notariskosten, uiteenlopend volgens de wet: 2.5-5%
  • Hypotheek afhandelingskosten (wanneer u een Franse hypotheek gebruikt om de woning te financieren): 1-3%

De Notaires de France website beschikt over een handige rekentool voor transactiekosten.

Eksempel på franske skatter

Historisk ejendom i L'Isle sur la Sorgue, Vaucluse (Provence) - en 'mas' med 8 soveværelser på en næsten 3 hektar stor grund:

KostenUitgaven
Huisprijs1 450 000
Hypotheek800 000
Notariskosten voor de aankoop13 008
Notariskosten voor de hypotheek2 303
Zegelbelasting84 196
Andere belasting van de staat2 410
Overig600
Toegevoegde waarde belasting over de notariskosten3 063
Totale kosten105 600
Totaal inclusief de huisprijs1 555 600

Koopgids voor Franse Vastgoed

De meest complete gids voor het kopen van vastgoed in Frankrijk. Met onze Property Buying Guide willen we u helpen: om het overzicht over Frankrijk te krijgen en te begrijpen hoe het is om in dit land te leven, op de hoogte te brengen van vastgoedprijzen in Frankrijk, om te begrijpen hoe u veilig Frans vastgoed kunt kopen.

Geef je contactgegevens op zodat we je de gids kunnen sturen

Terugkerende Belastingen

Als u een Franse woning bezit, bent u aansprakelijk voor een of beide plaatselijke belastingen op vastgoed: taxe foncière en taxe d'habitation. De eerste wordt betaald door de juridische eigenaar van het vastgoed, terwijl de tweede wordt betaald door de bewoner (als de woning wordt verhuurd) of de eigenaar. Degene die het eigendom op 1 januari bezit, is verantwoordelijk voor de belasting van dat jaar, hoewel verkoopcontracten meestal de belasting tussen verkoper en koper verdelen. (Door de verkoper te vragen de belastingen te betalen, kunnen de kosten in sommige gevallen worden verlaagd, bijvoorbeeld als een woning lang te koop heeft gestaan.)

Deze belastingen worden geint door de gemeente (de kleinste eenheid van de Franse overheid) en zijn gebaseerd op de kadastrale waarde. De waarden zijn de laatste jaren verhoogd, waarbij de laatste veranderingen in 2018 moeten zijn doorgevoerd. Kopers moeten dus navragen of dit al is gebeurd - zo niet, dan zou er een onaangename verrassing op hen kunnen wachten. De belastingaanslagen worden verstuurd in respectievelijk september / oktober en augustus / september, maar kunnen meestal in maandelijkse termijnen worden betaald als dit handiger is.

Wealth taxVermogensbelasting

(Vermogensbelasting - nu alleen op vastgoed)

Woningeigenaren kunnen ook aansprakelijk zijn voor vermogensbelasting (Impôt de Solidarité sur la Fortune Immobilière). Niet-inwoners worden aansprakelijk als hun bezittingen in Frankrijk, en alleen in Frankrijk, meer dan 1,3 miljoen euro waard zijn. Echter, schulden met betrekking tot de aankoop, uitbreiding of verbetering van de woning kunnen worden afgetrokken van de waarde ervan. Uiteraard is het fiscaal efficiënt om een hypotheek te gebruiken voor elke grote aankoop.

Franse burgers worden aansprakelijk voor vermogensbelasting op hun wereldwijde vastgoed bezit. De waarde van hun hoofdverblijf wordt echter voor de berekening met 30% verlaagd. Het is noemenswaardig dat de meeste personen die naar Frankrijk verhuizen, zullen genieten van een vrijstelling van de vermogensbelasting voor de eerste vijf jaar van hun verblijf. Let wel op dat het ISF ook betrekking heeft op indirecte aandelen in vastgoed, wat een probleem kan zijn voor individuen met grote aandelen in familiebedrijven, of voor ‘business angels’ met aandelen in bedrijven die aanzienlijke eigendommen bezitten. In uw branche of bedrijf gebruikte activa zijn echter vrijgesteld.

ISF wordt betaald uiteenlopend van 0.5% tot 1.5% van de totale relevante bezittingen.

French housesFranse inkomstenbelasting

Niet-inwoners zijn alleen verplicht om de Franse inkomstenbelasting te betalen als het vastgoed wordt verhuurd en zij huurinkomsten ontvangen, of het nu op lange of korte termijn verhuurd word, of via Airbnb. Er zijn verschillende huurregimes met verschillende belastingregels, en omdat er een groot aantal wijzigingen in de regelgeving is doorgevoerd, is goed advies nodig om te zorgen dat het juiste regime wordt gekozen. Belastingaangiften moeten in mei worden gedaan voor het vorige boekjaar (januari tot december) en vanaf 2019 moeten alle belastingaangiften online worden gedaan.

Verwacht 20% te betalen over je inkomen. Als uw land van herkomst echter een overeenkomst voor dubbele belasting heeft met Frankrijk, kan die belasting worden verrekend met uw binnenlandse belastingplicht - u hoeft deze belasting dan niet twee keer te betalen.

Vermogenswinstbelasting

Vermogenswinstbelasting moet ook worden betaald wanneer u een Franse woning verkoopt, ongeacht of u inwonend of niet bent (hoewel ook hier de dubbele belastingverdragen van toepassing zijn), tenzij het vastgoed uw hoofdverblijf is in welk geval het is vrijgesteld. Naast de belasting moeten sociale lasten worden betaald en is er een toeslag op grotere winsten, die in totaal maar liefst 40,5% bedraagt. Er is echter een systeem met toelopende aflossingen, zodat het belastingtarief daalt - overeenkomstig met het aantal jaren dat een vastgoed in het bezit is geweest. Na 22 jaar is een woning volledig vrijgesteld van de belasting, en na 30 jaar van sociale lasten.