Hypotheek in Frankrijk voor buitenlanders

Het financieren van een huis in Frankrijk kan op verschillende manieren worden gedaan. Sommige aankopen zijn gemaakt voor een contante betaling, vooral bij het kopen van vastgoed ter renovatie. Sommige kopers financieren hun woning door hun primaire woning te herfinancieren en gebruiken het vrijgemaakte geld voor de aankoop van een Frans vakantiehuis, of verkopen de woning zelfs om te verhuizen. Maar er is niets dat buitenlandse kopers hoeft te weerhouden om te lenen van een Franse bank, en een steeds groter aantal gebruiken nu Franse hypotheken.

Omdat Frankrijk een populaire bestemming is voor huizenkopers, zijn Franse banken gewend om te lenen aan niet-inwoners en zullen veel van hen een goed geolied proces hebben voor buitenlandse kopers. Hypotheken zijn beschikbaar tot 80% van de waarde van het vastgoed, hoewel sommige banken minder goede voorwaarden kunnen aanbieden aan niet-inwoners, waardoor de hypotheek tot 50% van de waarde wordt beperkt.

Franse kredietverstrekkers kunnen strenger zijn in het beoordelen van betaalbaarheidsverhoudingen dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Britse banken. Over het algemeen beperken ze alle hypotheekschulden (inclusief alle schulden die al op een primaire woning zijn verschuldigd) tot 40% van het inkomen. Het proces kan een behoorlijke hoeveelheid papierwerk met zich meebrengen om je inkomsten en uitgaven aan te tonen.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

De meeste hypotheken hebben een vast rentepercentage

De meest voorkomende hypotheeksoort in Frankrijk is een langlopende lening met vaste rente. Dit is een van de goedkoopste hypotheekmarkten in de EU. Momenteel kan een vaste lening van 20 jaar worden veiliggesteld voor iets meer dan 2%. Het kiezen voor een kortere termijn voor de hypotheek zou het tarief verder omlaag brengen. Er is één nadeel aan dit type lening, in die zin dat de boetes voor vroege aflossing nogal hoog zijn. Dit is de reden waarvoor sommige kopers in plaats daarvan een variabele hypotheek kiezen.

Hypotheken met een variabele rente zijn ook beschikbaar. In plaats van de maandelijkse betaling naar boven bij te stellen als de rente verandert, verlengen Franse banken gewoon de duur van de lening. Dit heeft het voordeel dat u weet wat uw maandelijkse uitgaven zijn en dat als de rente omhoog gaat, u uw betalingen nog steeds kunt blijven betalen.

FAQ

Heb ik kredietgeschiedenis nodig om een lening te krijgen?
U heeft geen kredietgeschiedenis nodig om een lening in Frankrijk te krijgen. U moet echter wel de laatste drie loonstroken en bankafschriften aan de bank kunnen voorleggen als bewijs van uw beschikbare inkomsten en middelen.

FAQ

Wie is de tussenpersoon? Moeten we de diensten van een hypotheekadviseur gebruiken?
De meeste Fransen gebruiken geen hypotheekadviseur. Buitenlandse kopers kunnen echter moeite hebben om de beste deal te vinden, en veel banken zijn het niet gewend om met buitenlandse kopers om te gaan. Een makelaar kan er niet alleen voor zorgen dat u de beste hypotheek vindt, maar kan u ook door het banksysteem ‘leiden’ om tot een positief resultaat te komen.

Hypotheken zijn complexe producten en kunnen niet alleen op de nominale koers worde gekocht. Boetes voor vervroegde aflossing, speciale kortingen en eventuele aanvullende voorwaarden voor levensverzekeringen moeten allemaal worden meegenomen bij het beoordelen van de beste deal. Veel buitenlandse kopers kiezen liever een hypotheekadviseur dan dat ze rechtstreeks een financiële instelling te benaderen, vooral als ze geen bestaande relatie hebben met een Franse bank.

Overigens, in tegenstelling tot de manier waarop dingen in de meeste andere landen worden gedaan, moet in Frankrijk het koopcontract (compromis de vente) worden ondertekend voordat de hypotheek kan worden verleend - en niet andersom.