Een Makelaarskantoor vinden in Frankrijk

Kies je agent zorgvuldig

In Frankrijk is vastgoedmakelaar een gereguleerd beroep onder de Loi Huguet; makelaars moeten een carte professionelle verkrijgen en moeten ook een schadeverzekering hebben. Ze moeten hun licentie tonen in hun panden, die ook de omvang toont van de financiële garantie die hen in staat stelt stortingen van kopers te accepteren. De meesten zijn leden van een van de handelsverenigingen FNAIM, NPI of UNPI.

Sommige makelaars werken zelfstandig, met name ten behoeve van de buitenlandse kopersmarkt, maar werken onder de bescherming van een makelaarskantoor. Ze moeten nog wel geregistreerd zijn bij de lokale overheid. Ook kan hun status worden gecontroleerd bij de toezichthoudende instantie.

Century21, ORPI, Guy Hocquet, Laforet, ERA en Foncia zijn een aantal grote ketens en netwerken van makelaarskantoren in Frankrijk. Er zijn ook een paar makelaarskantoren die speciaal zijn opgericht om buitenlandse kopers in het hele land te bedienen, waarvan de bekendste Leggett Immobilier is.

Het is niet moeilijk om een makelaar te vinden; Frankrijk heeft naar schatting bijna 30.000 makelaarskantoren - er is geen officieel cijfer. In de meeste steden, groot en klein, kun je een makelaarskantoor in de hoofdstraat vinden. De meeste makelaars hebben websites en er zijn ook een aantal portals zoals SeLoger.com en Logic-Immo.com.

Bovendien, als u actief op zoek bent in Frankrijk, kunt u gratis tijdschriften vinden (Logic-Immo publiceert er een) in vele supermarkten en buiten een aantal winkels in de hoofdstraat die makelaarsadvertenties tonen. Of u kunt dingen eenvoudig voor uzelf maken en gewoon beginnen met het bladeren door Properstar!

Moeilijkheden door de taalbarrière

Niet alle Franse makelaars zijn even goed in staat om buitenlandse kopers te bedienen. Sommigen spreken simpelweg géén Engels. Anderen begrijpen niet hoe ze niet-inwonende kopers kunnen helpen met het regelen van financiën, of weten hoe ze kunnen helpen met de bureaucratie. Als u een woning zoekt in gebieden zoals de Dordogne of Luberon, waar veel buitenlandse kopers zijn, vindt u misschien een makelaar die gewend is om met buitenlandse kopers om te gaan. Als u in het Massif Central of de Jura kijkt, heeft u misschien minder geluk.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

Voordat u contact opneemt met een makelaar, kan het nuttig zijn om uw criteria voor een huis op een rij te zetten; wat is essentieel en wat is onderhandelbaar. U vraagt mogelijk naar een bepaalde woning die u heeft gezien, maar als u duidelijk weet wat u wilt, kan de makelaar u andere woningen tonen die ook geschikt zijn.

Franse makelaars zijn zelden opdringerig - sommigen zullen voldoening nemen met het tonen van de woning waarvoor u interesse heeft getoond.

Makelaars geven vaak niet het adres of de exacte locatie van een woning door, maar zullen de bezoekers vragen hen op hun kantoor te ontmoeten en een bon de visite ondertekenen voordat ze naar de juiste locatie worden gebracht.

Als u dit document ondertekent, voorkomt u dat kopers naar een andere makelaar gaan (waar dezelfde woning geadverteerd is voor een andere prijs) of dat er een deal rechtstreeks met de eigenaar wordt gesloten. Agenten begeleiden bezichtigingen; 'open huizen’ zijn onbekend in Frankrijk. Veel Franse makelaars kennen hun aanbod tot in de details, waaronder lokale winkels en bedrijven, politiek en evenementen. Ze zijn een echte hulpbron en slimme kopers zullen er zoveel mogelijk gebruik van maken.

Wie betaald de makelaar?

Eerder zou de koper de provisie van de makelaar betalen, maar veel panden worden nu geadverteerd als HAI of FAI (honoraires / frais inclus), wat betekent dat de verkoper de makelaar betaalt. Commissies kunnen variëren van 5% tot 8%, relatief meer voor goedkopere panden en minder als het vastgoed groter is dan EUR 100-150.000.

Voor buitenlandse kopers kan het raadzaam zijn om een makelaar te gebruiken, omdat makelaars het proces kennen en kunnen helpen bij het omgaan met de notaris en met het regelen van financiering. Veel Franse mensen kopen echter particulier, met behulp van websites zoals PAP of ParuVendu.