Valkuilen van het kopen van vastgoed in Frankrijk

Controleer het papierwerk

Hoewel de vastgoedmarkt in Frankrijk goed gereguleerd is en de meeste aankopen zonder enig probleem doorgaan, moeten kopers uiteraard voorzorgsmaatregelen nemen om fraude te voorkomen. Een bekend voorbeeld is dat iemand zich voordoet als eigenaar van een woning, en vraagt om een contante aanbetaling, om vervolgens te verdwijnen waardoor hij totaal waardeloos papierweg achterlaat!

Het voordeel van 'paperasse' is dat er veel certificering is van allerlei soorten professionals die je kunt en moet controleren. De meeste makelaars vragen u om langs te komen op kantoor. Maak er een punt van om de carte professionelle te controleren, en noteer het totale bedrag van de financiële garantie van de makelaar - dit is wat uw aanbetaling dekt als deze aan het makelaarskantoor wordt betaald. Je moet ook het SIRET-nummer van alle makelaars of aannemers die je gebruikt controleren - dat is de Franse bedrijfsregistratie.

Franse aannemers moeten een assurance décennale aanbieden (tien jaren verzekering) die dekking biedt tegen mogelijke tekortkomingen in hun werk gedurende tien jaar. Als u een nieuwbouw, of recent gebouwde woning koopt, of als de woning die u bekijkt een aanzienlijke recente renovatie of uitbreiding heeft ondergaan, controleer dan het papierwerk en zorg ervoor dat het in orde is.

FAQ

Vertegenwoordigen makelaars de belangen van de verkoper? Wordt het voor mij als koper duurder om met de makelaar te werken?
Franse makelaars werden van oudsher betaald door de koper, niet door de verkoper, hoewel dit aan het veranderen is (let op 'HAI' of 'FAI', wat betekent dat de verkoper de kosten betaalt). Het is echter duidelijk dat ze de woning moeten verkopen om een vergoeding te ontvangen. In feite zijn ze puur tussenpersonen en hebben ze geen plicht om kopers of verkopers advies te geven. Slechts 50% van de verkoop in Frankrijk loopt via een makelaar; veel daarvan worden geadverteerd door een notaris en andere zijn 'particulier à particulier'-contracten tussen particulieren die online advertenties volgen. Deze kunnen goedkoper zijn, maar je moet wel snel wegwijs worden over de manier waarop dingen in Frankrijk werken en in staat zijn om vloeiend Frans te spreken als je de laatste, goedkopere route wilt nemen!

Sommige Franse makelaars zullen kopers vragen om een 'lettre d'intention d'achat' te ondertekenen voordat het compromis wordt voorbereid. In het Engels klinkt dit onschuldig - maar volgens Frans recht kan het worden gezien als een bindend contract. Dat zou dan voorkomen dat u nieuwe voorwaarden aan de compromis stelt, zoals het afhankelijk stellen van de voorwaarde dat u een hypotheek kunt afsluiten. (Let echter op dat u nog steeds profiteert van de bedenkingsperiode van tien dagen, dus u kunt nog terugtrekken - maar dat zou een verspilling van iedereens tijd zijn.)

Papierwerk is erg belangrijk en niet altijd gemakkelijk door te komen, waardoor een aantal belangrijke zaken over het hoofd kunnen worden gezien. Het is bijvoorbeeld bekend dat sommige eigenaren een diagnostique stellen voor de aangeboden woning dat meerdere jaren oud is en mogelijk niet nauwkeurig de huidige staat van de woning weergeeft - dus controleer altijd de datum.

Geld onder de tafel? Zeg gewoon nee!

Ten slotte zijn 'onder de tafel' deals volkomen ongeoorloofd, maar dat weerhoudt sommige verkopers niet. Een notaris bekende dat hij een keer uit zijn raam had gekeken, nadat hij een vastgoedtransactie had afgehandeld, om vervolgens te zien dat de koper geld overhandigde aan de boer die hem zijn schuur had verkocht. Helaas, zal de notaris je winsten baseren op de gedocumenteerde aankoopprijs wanneer u de woning weer verkoopt, en niet op extra geldsommen die u heeft betaald in een dergelijke deal.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

Praat met het gemeentehuis

Er moet ook worden opgemerkt dat, hoewel Franse zoekopdrachten in sommige opzichten zeer grondig zijn, ze geen zoekactie omvatten naar bouwvergunningen die in de buurt van een woning worden verleend. U (of iemand namens u) moet naar het gemeentehuis (mairie) gaan om te controleren welke aanvragen zijn gedaan en welk werk in behandeling is.

Als u een kavel koopt bij een ontwikkelaar, controleer dan altijd hun reputatie - maar kijk ook hoeveel eenheden in een ontwikkeling zijn verkocht Soms zal namelijk niet met de bouw worden begonnen voordat een bepaald percentage van de verkopen is vastgelegd. Fasebetalingen zijn gebruikelijk, dus aanvragen voor directe betaling van het volledige bedrag moeten alarmbellen laten afgaan.

Bij landelijke woningen, waaronder die in vrij grote dorpen, zult u merken dat de woning niet tout à l'égout is (op riolering). De regulering van septic tanks is nu vrij strak, en eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze binnen twee jaar na de overname van het pand aan deze voorschriften voldoen. Dat kan EUR 10.000 of meer kosten, en in het geval van centrale dorpswoningen zonder een aanzienlijke tuin of met beperkte toegang, kan het duur genoeg zijn om de investering niet rendabel te maken. Volg in geval van twijfel adviezen op.