De vastgoedmarkt in Frankrijk

Toename van transacties

De woningmarkt in Frankrijk begon in 2017 echt te herstellen na een jarenlange stagnatie. Dit was te zien aan de prijzen, die 4,2% stegen, maar veel belangrijker was de toename van het aantal transacties. Waar dit aantal in 2012 was gedaald tot 709.000, is het in 2017 weer toegenomen tot 986.000. Initiatieven zoals de Loi Pinel (belastingvoordelen voor verhuurders) en PTZ-leningen voor starters hebben enige tijd geduurd voordat ze werkten, maar hielpen de markt weer opbouwen na acht jaar van recessie.

Verrassend genoeg stond Parijs in 2017 niet bovenaan de lijst van duurste woningen, maar Bordeaux met een stijging van 7,7% van de prijs per vierkante meter. De meest actieve regio’s naast Parijs / Ile de France en Gironde (waarvan Bordeaux de hoofdstad is), waren de Provence en de Middellandse Zeekust, en Nord, waar woningen in Lille recordprijzen bereikten. Vastgoedvereniging FNAIM is nu op zoek naar een verdere stijging van de vastgoedprijzen met 2% in 2018, terwijl Bank Credit Agricole streeft naar een stijging van de doorverkoopprijzen met 3%.

Nieuw vastgoed versus wederverkoop

Prijzen verschillen sterk tussen nieuw en doorverkoopvastgoed, vooral in grote steden.

In Marseille bijvoorbeeld, kan nieuw vastgoed 40 tot 50% duurder zijn dan doorverkoop. Uiteraard is veel afhankelijk van de datum en de staat van de woning. In Bordeaux, waar de afgelopen jaren veel gebouwd is is het verschil veel lager, omdat veel doorverkochte woningen relatief recent gebouwd zijn, met hoge energiewaarden en in goede staat verkeren. In het centrum van Parijs is er weinig nieuwbouw beschikbaar en het verschil is beperkt tot 26%.

Er zijn een aantal financiële voordelen aan het kopen van nieuwe woningen die helpen om het prijsverschil te verkleinen. Er zijn geen makelaarskosten om te betalen en lagere notariskosten, dit samen kan een koper tot 11% van de prijs van het vastgoed besparen.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

FAQ

Is het mogelijk om een huis in Frankrijk te kopen binnen een budget van 50 000 euro? Wat zullen de regio's zijn?
Het is zeker mogelijk om een huis te kopen binnen dit budget. Een klein dorpshuis klaar om in te trekken, of een groter huis dat gerenoveerd moet worden, is tegen deze prijs te vinden in een aantal landelijke gebieden. Limousin (Creuse, Correze, Haute-Vienne) is bijzonder goedkoop, en misschien vindt u goede woningen in Bretagne, met name in Côtes d'Armor. Berry (departement Indre) heeft ook een aantal prachtige boerderijen en kleine huizen in het stadscentrum te koop tegen deze prijs, hoewel velen restauratie nodig zullen hebben.

Ontvolking van het platteland

Terwijl regionale hoofdsteden zoals Orleans, Nantes en Bordeaux het over het algemeen goed hebben gedaan, hebben kleinere steden en dorpen zowel de bevolking als het bedrijfsleven zien vertrekken. Dat heeft ervoor gezorgd dat landelijke woningen in Frankrijk bijzonder laag geprijsd zijn - een situatie die overduidelijk aantrekkelijk is voor sommige kopers die aangenaam verrast zullen zijn door hoe goedkoop ze in sommige gebieden vastgoed kunnen kopen.