Hoe koop je onroerend goed in Spanje als buitenlander

Spanje biedt een onweerstaanbare mix van levendige cultuur, zonnig klimaat en rijke geschiedenis, waardoor het een uitstekende bestemming is voor vastgoedinvesteerders en personen die willen verhuizen. Deze gids heeft tot doel een uitgebreid overzicht te bieden van het proces, de voordelen en overwegingen bij het kopen van onroerend goed in Spanje als buitenlander.

Landoverzicht

Spanje is lid van de Europese Unie, als een van haar 27 landen, en maakt ook deel uit van de landen van de Eurozone.

Het staat op de vierde plaats als het grootste land in Europa en heeft een van de meest gevarieerde topografieën op het continent.

De diverse gebieden van het land omvatten:

 • het vasteland;
 • de Balearen in de Middellandse Zee;
 • de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan;
 • de autonome steden Ceuta en Melilla in Noord-Afrika.

Spanje is verdeeld in 17 autonome gemeenschappen en 50 provincies, verder verrijkt door de unieke status van Ceuta en Melilla als autonome steden.

Met meer dan 48 miljoen inwoners in 2024 maken de rijke culturele en geografische diversiteit van Spanje het een intrigerende bestemming voor investeerders en ontdekkingsreizigers.

Bevolkingsverdeling over de regio's van Spanje (schaal 1-100)

Waarom investeren in Spanje?

De aantrekkingskracht van Spanje ligt niet alleen in het klimaat en de levensstijl, maar ook in zijn aanzienlijke investeringspotentieel.

Het land heeft meer dan 4.900 kilometer kustlijn en geniet jaarlijks van meer dan 2.500 uur zonlicht, naast over het algemeen een mild klimaat gedurende het grootste deel van het jaar.

De uitzonderingen zijn de Cantabrische kust en verschillende bergachtige gebieden, die minder dan 2.000 uur zonneschijn ontvangen en meer regenval hebben in vergelijking met de rest van Spanje.

Met een rangschikking als het derde meest bezochte land wereldwijd, na Frankrijk en de VS, bereikte Spanje een belangrijke mijlpaal in het toerisme in 2023, door een nieuw record te vestigen met naar schatting 85,1 miljoen internationale toeristen. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 1,9% in vergelijking met de pre-pandemische piek in 2019. De toename van het aantal toeristen leidde ook tot een aanzienlijke stijging van de toerisme-inkomsten, met internationale bezoekers die ongeveer €108,7 miljard uitgaven, wat een stijging van 18,2% betekent ten opzichte van 2019. (bron: Reuters)

Toerisme speelt een cruciale rol in de Spaanse economie, met een bijdrage van 16% aan het BBP en een invloed op 5,6% van de bouwsector.

Markttrends (update 2024)

Na een periode van schommelingen stabiliseert de Spaanse vastgoedmarkt zich in 2024, waarbij bepaalde regio's sterke tekenen van groei vertonen. Deze stabilisatie is een positieve indicator voor investeerders en suggereert een herstellend vertrouwen in de vastgoedsector.

De huurmarkt ondergaat een verschuiving, beïnvloed door een toenemende vraag in stedelijke en kustgebieden. Deze trend is met name relevant voor investeerders die kijken naar korte-termijn vakantieverhuur of langetermijn leases in steden.

Er is een groeiende vraag naar energiezuinige en duurzame eigendommen, gedreven door zowel milieuoverwegingen als potentiële besparingen op nutsvoorzieningskosten. Eigendommen die aan deze criteria voldoen, worden steeds aantrekkelijker voor zowel kopers als huurders.

Gemiddelde kosten van het kopen van onroerend goed in Spanje

In 2024 vertoont de vastgoedmarkt in Spanje een divers scala aan prijzen in zijn meest begeerde gebieden en steden, die de gevarieerde aantrekkingskracht van elke locatie op zowel binnenlandse als internationale kopers weerspiegelen.

Stad / GebiedKosten in EUR per m²
Madrid€2.965
Barcelona€3.380
Marbella (Costa del Sol)€3.070
Balearen€3.000
Canarische Eilanden€1.900

Hoewel deze cijfers een momentopname van de huidige markt bieden, kunnen de prijzen van onroerend goed in Spanje aanzienlijk variëren op basis van de exacte locatie, het type eigendom en de marktomstandigheden.

U kunt de nieuwste trends en prijsevoluties eenvoudig volgen op onze toegewijde pagina:

Kunnen buitenlandse burgers gemakkelijk onroerend goed kopen in Spanje?

Ja, buitenlanders kunnen gemakkelijk onroerend goed kopen in Spanje.

De Spaanse vastgoedmarkt staat open voor investeerders van over de hele wereld. Er zijn geen wettelijke beperkingen specifiek voor buitenlanders met betrekking tot eigendomsrechten in Spanje.

Het proces omvat echter verschillende stappen, waaronder het verkrijgen van een identificatienummer voor buitenlanders (NIE), het openen van een Spaanse bankrekening en het navigeren door het Spaanse juridische systeem.

Het is raadzaam om samen te werken met een betrouwbare makelaar in onroerend goed en een advocaat die gespecialiseerd is in Spaans vastgoedrecht om een soepele transactie te garanderen.

Populaire regio's en gebieden

De rijke geografische diversiteit en culturele erfgoed van Spanje betekenen dat je kunt kiezen uit een breed scala aan regio's en eigendomstypen, elk met zijn eigen unieke aantrekkingskracht en levensstijl.

Populaire regio's voor investering en wonen

 • Costa del Sol: Bekend om zijn prachtige stranden, golfbanen en luxe levensstijl, is de Costa del Sol bijzonder populair bij expats en gepensioneerden. Eigendomstypen variëren van appartementen aan het strand tot luxe villa's.
 • Costa Blanca: Beroemd om zijn witte zandstranden en mild klimaat, trekt de Costa Blanca een aanzienlijk aantal Noord-Europese bewoners aan. Opties omvatten alles, van schilderachtige herenhuizen in traditionele dorpen tot moderne villa's met uitzicht op zee.
 • Barcelona: Als een van de meest kosmopolitische steden van Spanje, biedt Barcelona een levendige stedelijke levensstijl met zijn rijke cultuur, architectuur en eetgelegenheden. Eigendomstypen variëren van historische appartementen in de Gotische wijk tot moderne woningen in nieuwere ontwikkelingen.
 • Madrid: De hoofdstad biedt een dynamische leefomgeving met zijn mix van culturele aanbiedingen, uitgestrekte parklandschappen en zakelijke kansen. Huisvestingsopties zijn onder meer appartementen in het stadscentrum, gezinswoningen in de buitenwijken en luxe landgoederen.
 • De Balearen: Inclusief Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, staan deze eilanden bekend om hun prachtige landschappen, heldere wateren en levendige nachtleven. Eigendommen variëren van traditionele fincas tot exclusieve waterfront villa's.
 • De Canarische eilanden: Met een unieke mix van Europese en Afrikaanse culturen en een fantastisch klimaat het hele jaar door, zijn de Canarische eilanden perfect voor wie wil genieten van een buitenleven. Beschikbare eigendommen zijn onder andere strandappartementen, villa's op de heuvels en landelijke woningen.

Het koopproces stap voor stap

1. Verkrijg een NIE (Número de Identificación de Extranjero)

NIE (Número de Identificación de Extranjero) is een identificatienummer voor buitenlanders en is essentieel voor elke belangrijke financiële transactie in Spanje, waaronder het kopen van onroerend goed, het opzetten van nutsvoorzieningen en belastingaangifte.

U kunt een NIE aanvragen bij het Spaanse consulaat in uw thuisland of rechtstreeks in Spanje bij een plaatselijk politiebureau. De aanvraag vereist:

 • een geldig paspoort;
 • een ingevuld aanvraagformulier (Ex-15);
 • een reden voor het aanvragen van de NIE (zoals een vastgoedaankoop).

Het proces kan enkele dagen tot enkele weken duren.

2. Open een Spaanse bankrekening

Het hebben van een lokale bankrekening is noodzakelijk voor het beheren van betalingen met betrekking tot de aankoop van het onroerend goed, waaronder de aanbetaling, koopprijs, belastingen en lopende nutsbetalingen.

De meeste banken zullen vereisen:

 • uw NIE;
 • paspoort;
 • bewijs van werkgelegenheid of inkomen;
 • mogelijk een bewijs van adres.

3. Begin met het zoeken naar eigendommen

Verken online aanbiedingen op Properstar om potentiële eigendommen te vinden.

Overweeg om een makelaar in onroerend goed in te huren voor inzicht in de markt en hulp bij het vinden van eigendommen die aan uw criteria voldoen.

4. Vind de juiste makelaar

De juiste makelaar kan inzichten bieden in de lokale markt, helpen bij het vinden van eigendommen die aan uw criteria voldoen, en het onderhandelingsproces begeleiden.

Zo zorgt u ervoor dat u de beste professional kiest voor uw behoeften:

 • Lokale expertise: Zoek naar makelaars met een diepgaand begrip van het gebied waarin u geïnteresseerd bent. Ze moeten op de hoogte zijn van lokale vastgoedtrends, prijzen en de unieke aspecten van de gemeenschap.
 • Taalvaardigheden: Als u niet vloeiend bent in het Spaans, is het essentieel om een makelaar te vinden die effectief kan communiceren in uw taal. Zij zullen optreden als uw tussenpersoon met verkopers, advocaten en andere partijen die betrokken zijn bij het proces.
 • Ervaring en referenties: Controleer de ervaring en kwalificaties van de makelaar. Ze moeten een solide staat van dienst hebben in het assisteren van buitenlandse kopers en geregistreerd zijn bij een erkende makelaarsvereniging in Spanje.

U kunt gebruikmaken van de agentzoekfunctie van Properstar om betrouwbare lokale makelaars te vinden. Ons platform biedt toegang tot een breed netwerk van professionals die zijn gescreend op hun expertise en betrouwbaarheid, waardoor het gemakkelijker wordt om iemand te vinden die aan uw specifieke behoeften voldoet.

5. Bezichtigingen van het pand uitvoeren

Bezoek potentiële panden om hun staat, locatie en geschiktheid te beoordelen.

6. Juridische controles en due diligence

Het Grondregister (Registro de la Propiedad) is cruciaal om de juridische status van het pand te verifiëren, om ervoor te zorgen dat het vrij is van schulden, lasten of beslagen en dat de verkoper het wettelijke recht heeft om te verkopen. Dit kan worden gedaan door een nota simple aan te vragen bij het Grondregister.

Zorg ervoor dat het pand voldoet aan lokale bestemmings- en stedenbouwkundige wetten. Dit is met name belangrijk voor nieuwbouw of landelijke eigendommen, waar beperkingen kunnen gelden.

Hoewel niet wettelijk verplicht, wordt het ten zeerste aanbevolen om een pandonderzoek uit te voeren om de fysieke staat van het pand te controleren. Dit kan potentiële problemen met de structuur van het gebouw, nutsvoorzieningen of land aan het licht brengen.

7. Een bod uitbrengen

Met behulp van uw makelaar doet u een bod op het pand. Als het wordt geaccepteerd, gaat u verder naar de contractfase.

8. Onderteken het voorlopige contract (Contrato de arras)

Deze voorlopige overeenkomst tussen koper en verkoper (contrato de arras) bevestigt de aankoop en omvat doorgaans een aanbetaling van de koper (meestal 10% van de koopprijs). Het specificeert de voorwaarden van de verkoop en verbindt beide partijen aan de transactie.

Als de koper zich terugtrekt, verliest hij de aanbetaling. Als de verkoper zich terugtrekt, moet hij het dubbele van het aanbetalingsbedrag terugbetalen.

9. Voltooi de hypotheekregelingen (indien van toepassing)

Finaliseer de voorwaarden met uw bank als u de aankoop financiert via een hypotheek.

10. Onderteken de akte van verkoop (Escritura de compraventa)

De laatste stap is het ondertekenen van de akte van verkoop (escritura de compraventa) voor een notaris, waarbij de eigendom wordt overgedragen. De koper moet op dit moment de resterende koopprijs en alle bijbehorende belastingen en kosten betalen.

Beide partijen moeten hun identificatie, de NIE, bewijs van betaling van de aanbetaling en eventuele hypotheekgegevens indienen, indien van toepassing.

11. Registreer het pand

Na ondertekening van de akte moet de nieuwe eigenaar het pand registreren bij het lokale Grondregister. Deze stap is essentieel voor juridische bescherming.

12. Betalen van bijkomende belastingen en kosten

Kopers zijn verantwoordelijk voor het betalen van overdrachtsbelasting (ITP) voor doorverkooppanden of BTW (IVA) voor nieuwe panden, plus overdrachtsbelasting, notariskosten en registratiekosten. De totale kosten kunnen variëren van 8% tot 12% van de aankoopprijs, afhankelijk van de regio.

Belastingen voor nieuwe panden

BelastingPercentage
BTW (IVA)10% van de koopprijs
Overdrachtsbelasting (AJD)1,2% van de koopprijs

Belastingen voor doorverkooppanden

BelastingPercentage
Overdrachtsbelasting (ITP)Over het algemeen een vast tarief van 7%, maar kan variëren afhankelijk van de autonome gemeenschap

Bijkomende kosten

BelastingPercentage
NotariskostenOngeveer 0,5% tot 1% van de koopprijs
RegistratiekostenTussen 0,5% en 1%
Juridische kostenMeestal ongeveer 1% van de koopprijs

Gezien de complexiteit van het proces is het raadzaam om een advocaat in te huren die gespecialiseerd is in Spaans vastgoedrecht. Zij kunnen juridische controles, onderhandelingen en papierwerk afhandelen, zodat uw rechten gedurende de aankoop worden beschermd.

Enkele waardevolle bronnen voor officiële informatie zijn:

 • Spaans Ministerie van Buitenlandse Zaken: Voor informatie over de NIE-aanvraagprocedure voor buitenlanders.
 • Registro de la Propiedad (Grondregister): Voor controles op de juridische status van het pand.
 • Agencia Tributaria (Spaanse Belastingdienst): Voor details over belastingen met betrekking tot vastgoedtransacties.
 • Colegio de Registradores de España: Biedt inzicht in het proces van pandregistratie.

13. Overdracht van nutsvoorzieningen

Draag nutsvoorzieningen over op uw naam en regel lokale diensten.

Een hypotheek krijgen

Veel Spaanse banken zoals Santander, BBVA en CaixaBank bieden hypotheken aan buitenlanders, hoewel de voorwaarden kunnen verschillen ten opzichte van die voor ingezetenen.

De rentetarieven voor hypotheekleningen in Spanje variëren, waarbij sommige banken concurrerende tarieven bieden voor niet-ingezetenen. Zo heeft CaixaBank tarieven rond de 3,70%, terwijl Sabadell bekend staat om het aanbieden van een effectief tarief van 2,75% voor zijn klanten. Deze tarieven kunnen fluctueren en kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de voorwaarden van de bank en uw financiële profiel.

Hoe u een hypotheek kunt verkrijgen

Over het algemeen heeft u een geldig paspoort of NIE, bewijs van inkomen, recente bankafschriften, een kredietrapport uit uw thuisland, bewijs van uw hoofdverblijfplaats en bewijs van aanbetaling nodig. De meeste Spaanse banken accepteren documenten in het Engels zonder vertaling te vereisen.

Nadat u uw documenten heeft voorbereid, is de volgende stap om banken te benaderen voor pre-offertes voor hypotheken, die u een idee geven van de leenbedragen en rentetarieven die u kunt verwachten.

Zorg ervoor dat alle noodzakelijke documentatie voor het pand nauwkeurig en up-to-date is, inclusief eigendomsaktes en energiecertificaten.

Zodra de hypotheek is goedgekeurd, zal de bank het grootste deel van de juridische en administratieve taken afhandelen.

Speciale overwegingen voor niet-ingezetenen

Niet-ingezetenen kunnen over het algemeen hypotheken verkrijgen die tot 70% van de verkoopprijs of getaxeerde waarde van het pand dekken, waarbij minimaal een aanbetaling van 30% plus belastingen en kosten vereist is.

Het proces voor niet-ingezetenen omvat meer documentatie en een iets andere benadering in vergelijking met ingezetenen. Het is ook vermeldenswaard dat hypotheekleningen voor niet-ingezetenen vaak hogere rentetarieven hebben dan die voor ingezetenen, wat het grotere risico op internationale wanbetalingen weerspiegelt.

Valkuilen bij het kopen van onroerend goed in Spanje

Een belangrijke uitdaging is het beheren van de complexiteiten van de Spaanse bureaucratie, die aanzienlijk kan verschillen van wat u gewend bent in uw thuisland.

Zo is het bijvoorbeeld cruciaal om ervoor te zorgen dat u de noodzakelijke registraties heeft, zoals het NIE (identificatienummer voor buitenlanders) en een Spaanse bankrekening, voordat u aan het proces van het kopen van onroerend goed begint om vertragingen te voorkomen.

Om financiële verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat u de werkelijke kosten van het kopen van onroerend goed begrijpt, inclusief belastingen, kosten en mogelijke renovatiekosten.

Onderschat niet het belang van grondig onderzoek naar het onroerend goed, inclusief juridische controles en begrip van de lokale marktomstandigheden.

Het inschakelen van gerenommeerde lokale makelaars in onroerend goed die begeleiding kunnen bieden die is afgestemd op de unieke aspecten van de Spaanse markt, wordt ten zeerste aanbevolen.

Veelgestelde vragen over het kopen van onroerend goed in Spanje

Ja, buitenlanders kunnen onroerend goed kopen in Spanje zonder beperkingen.

Belangrijke documenten zijn onder meer een geldig paspoort of NIE (identificatienummer voor buitenlanders), bewijs van inkomen, recente bankafschriften, een creditrapport uit uw thuisland, bewijs van uw hoofdverblijfplaats en bewijs van aanbetaling.

De kosten omvatten belastingen zoals overdrachtsbelasting (ITP) voor doorverkooppanden of BTW (IVA) voor nieuwe panden, plus notariskosten, registratiekosten en eventuele juridische kosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de regio en het type pand.

Het is niet verplicht, maar veel kopers financieren hun aankoop met een hypotheek. Spaanse banken bieden hypotheken aan zowel ingezetenen als niet-ingezetenen, maar de voorwaarden kunnen verschillen.

Het proces kan variëren, maar het duurt doorgaans enkele maanden. Factoren zoals het vinden van een geschikt pand, het regelen van financiering en het afhandelen van juridische procedures kunnen de duur beïnvloeden.

Download nu gratis de volledige gids

Ben je klaar om je droom van het bezitten van onroerend goed in Spanje werkelijkheid te maken? Onze uitgebreide gids, "Hoe Onroerend Goed te Kopen in Spanje," is jouw essentiële hulpbron om met vertrouwen door de Spaanse vastgoedmarkt te navigeren.

Vul het onderstaande formulier in en download nu jouw exemplaar.