Het beheer van uw woning in Spanje

Als je eigenaar bent

Buitenlanders die een eigen huis in Spanje hebben dat deel uitmaakt van een bewonersvereniging (co-munidad de vecinos) zullen het tijdens hun verblijf in Spanje niet moeilijk hebben om hun pand te beheren.

Bewonersverenigingen in appartement complexen en chalets hebben een overeenkomst met een vastgoedbeheermaatschappij die vervolgens alle gemeenschapsbeheer verzorgt, waaronder schoonmaak, onderhoud, en reparaties van gemeenschappelijke ruimtes. Om deze reden moet ieder lid een maandelijkse vergoeding betalen voor gemeenschapskosten.

Als de woning voor een lange tijd leeg zal staan is het altijd verstandig om een schoonmaakbedrijf in te huren om intern onderhoud uit te voeren. Het kan ook raadzaam zijn om een inboedelverzekering af te sluiten die ongelukken en diefstal dekt.

Download onze gratis Spaans gids

Alles wat je moet weten om als buitenlander vastgoed te kopen in Spanje.

Als de accommodatie geen deel uitmaakt van een bewonersvereniging en/of wordt gebruikt voor privé-doeleinden, maar wordt gebruikt voor verhuur, is de beste optie om gebruik te maken van de diensten van een vastgoedbeheerder of een makelaar.

Beiden zorgen voor het pand, waaronder: verzorgen van schoonmaak en noodzakelijk onderhoud, zoeken naar nieuwe huurders, het uitvoeren van alle noodzakelijke bureaucratie voor huurcontracten, en het innen van de huur terwijl de eigenaar afwezig is. De commissie die vastgoedbeheerders hiervoor vragen ligt meestal rond de 5 à 10% van de huur.