De Vastgoedmarkt in Spanje

In een notendop

De bouwindustrie in Spanje draagt ongeveer 5,6% bij aan het bbp, dat kan fluctueren in tijden van crisis of economische groei. Met het economische herstel dat Spanje de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt, zijn in 2016 13% meer woningen verkocht dan in de vorige periode, met in totaal 458.781 verkopen. Gezien de prognoses voor het creëren van banen en de voorspellingen voor economische groei en stabiliteit, heeft de bouwsector zijn werk met 28,9% uitgebreid, met goedkeuring van 64.038 nieuwbouwprojecten, met name in steden als Madrid, Barcelona, Alicante, Málaga en Biskaje. Bovendien zal er voor 2017 een geschatte toename van 24% in de woningbouw zijn met de goedkeuring van 80.000 nieuwe projecten.

Al deze cijfers suggereren dat 2017 het eerste jaar zal zijn dat er meer dan 500.000 woningen zullen worden verkocht sinds de huizenbubbel barstte in 2008, met een geschatte omzetgroei van 10%. Met betrekking tot de waarde van het land liet 2016 een stijging zien van 5,3% op jaarbasis en de eerste helft van 2017 begon met een toename van 1,2% van de gemiddelde getaxeerde waarde van woningen.

Download onze gratis Spaans gids

Alles wat je moet weten om als buitenlander vastgoed te kopen in Spanje.

Huisprijzen (EUR/ m2)

Huurprijzen (EUR/m2)

Huur en huisvesting markt inzichten

Wat betreft de huurmarkt in Spanje, hoewel het eigendomsrecht nog steeds rond de 78% ligt, is men in de afgelopen jaren steeds meer geneigd om te gaan huren. De gemiddelde huur in Spanje in het eerste kwartaal van 2017 was € 7,92 per vierkante meter, een stijging van 9,5% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Er wordt voorspeld dat de huurprijs de komende jaren zal blijven stijgen.

Buitenlandse kopers vertegenwoordigden 17,2% van de totale kopers in 2016. In sommige provincies, zoals Málaga, is de aankoop van huizen door buitenlanders afgenomen, terwijl in andere, zoals Castellón, Alicante en Tenerife, de buitenlandse vraag 39% van de omzet van de lokale vastgoedmarkt vertegenwoordigt. Als gevolg van Brexit is de vraag naar Spaans ontroerend goed verminderd onder de Britse kopers, vooralsnog blijven ze de belangrijkste investeerders. Dit heeft plaatsgemaakt voor een toename van de aanwezigheid van Franse, Italiaanse, Belgische en Duitse kopers. Als geheel is het kopen en verkopen van huizen door buitenlanders in het eerste kwartaal van 2017 met 15% toegenomen.

Kosten van huisvesting in Spaanse regio’s