Hoe kies je een makelaar in Spanje

Tips voor het kiezen van een makelaar in Spanje

Het vinden van een makelaar in Spanje is relatief eenvoudig. In 2016 groeide de Spaanse sector van vastgoedadviseurs en -agentschappen met 18%, met 46.000 geregistreerde bedrijven die in januari van dat jaar vastgoedactiviteiten namens derden uitvoeren.

  1. Terwijl onroerend goed momenteel een ongereguleerd beroep is in Spanje, is het raadzaam om alleen te werken met makelaars die zijn geregistreerd bij het officiële college van makelaars (Colegio Oficial de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria). Deze makelaarskantoren hebben vaak een centraal gelegen verkoopkantoor en een eigen website. Daarnaast zijn hun logo’s te vinden op de geplaatste borden bij de te koop aangeboden panden en vastgoedsites waar ze adverteren.

  2. Het eerste contact met een makelaar moet, indien mogelijk, face-to-face plaatsvinden. De aangewezen makelaar gebruikt het eerste gesprek namelijk om de koper te evalueren en om een kopersprofiel te maken. Dit doen zij door alle feiten te verzamelen die zij nodig achten om de behoeften van de koper ten opzichte van hun toekomstige huis goed te begrijpen.

  3. Het is noemenswaardig dat het niet nodig is om een makelaar in te huren om een huis in Spanje te kopen of verkopen. De transactie kan rechtstreeks tussen de koper en de verkoper worden gemaakt, waarbij de twee de relevante procedures onderling uitvoeren. Bij het gebruik maken van een makelaarsbureau hoeft de buitenlandse koper zich echter met vrijwel geen van de bureaucratische procedures bezig te houden.

  1. Internationale vastgoedmakelaars die hun advertenties op Properstar.nl plaatsen, zijn over het algemeen wereldwijd actief en hebben knowhow die handig kan zijn voor buitenlandse kopers.

Helaas zijn lokale vastgoedkantoren - die niet in grote steden of in kustgebieden liggen en die een grote buitenlandse vraag hebben, zoals de Britse aanwezigheid in Andalusië en Valencia - het niet gewend om in andere talen dan het Spaans te spreken, en zijn ook niet gespecialiseerd in het adviseren van buitenlandse kopers. Internationale vastgoedmakelaars die hun advertenties op Properstar.nl plaatsen, zijn over het algemeen wereldwijd actief en hebben knowhow die handig kan zijn voor buitenlandse kopers.

Download onze gratis Spaans gids

Alles wat je moet weten om als buitenlander vastgoed te kopen in Spanje.

Waarom u een makelaar nodig heeft

Een makelaar in onroerend goed zal verantwoordelijk zijn voor:

  1. Het verifiëren van de voorwaarden van het privéverkoopcontract.

  2. Voltooiing van de procedures voor het verkrijgen van een NIE.

  3. Het regelen van de ondertekening van de openbare akte bij de notaris.

  4. Overdracht van andere bureaucratische procedures aan hun eigen advocaten of vertrouwde administrateurs.

  5. Het vertalen van alle documenten die de koper moet leveren in het Spaans.

Vergeet niet dat buitenlanders ongeveer 20% van de totale vastgoedmarkt uitmaken, dus de komende jaren wordt van makelaars verwacht dat ze zich meer aanpassen aan buitenlandse kopers, in de zin dat ze gespecialiseerde servicepakketten aanbieden afgestemd op hun behoeften.