Huizenprijzen in Frankrijk

De meest gewilde locaties

Het herstel van de Franse huizenmarkt in 2016 en 2017 was zeer sterk, maar is nog niet gelijkmatig over het land verspreid.

Verrassend genoeg staat Parijs niet langer bovenaan de lijst voor prijsstijgingen, hoewel het nog steeds in de buurt komt. In plaats daarvan zien de bloeiende steden Bordeaux, Lille en Lyon de grootste groei van de huizenprijzen. Er is echter ook een lijst van achterblijvers, omdat sommige steden niet profiteren van een stijgende markt - terwijl Toulouse het nog altijd goed doet met 4% blijven Marseille (+ 1,3%) en Nice (+ 0,6%) achter.

Verschillende gebieden zien prijsdalingen. Limoges en Tours zijn licht gedaald, maar Doubs, Perpignan, Clermont-Ferrand en Besançon zien meer significante dalingen. Le Mans is lang en breed de verliezer met een daling van 6,7% in de vraagprijzen in het jaar tot maart 2017.

% groei in vraagprijs, jaar tot maart 2018% groei in vraagprijs, jaar tot maart 2018
Bordeaux+14,6Tours-0,5
Lille+8,8Limoges-1,9
Angers+7,9Clermont-Ferrand-2,7
Saint-Etienne+7,2Perpignan-2,9
Parijs+7,0Doubs-3,7
Reims+6,9Besançon-3,7
Nantes+6,5Le Mans-6,7

Bron: LPI/SeLoger

FAQ

Hoeveel kunt u onder de vraagprijs bieden in Frankrijk? Geeft contant geld een grotere korting?
Op de woningmarkt bent u vrij om onder de vraagprijs te bieden. 10% onder de vraagprijs is niet ongewoon. In een snel veranderende vastgoedmarkt met beperkt aanbod, zoals het centrum van Parijs of Bordeaux, kunt u echter teleurgesteld zijn door de reactie. Voor nieuwbouw woningen kunt u een speciale deal krijgen als u een van de eerste kopers bent. De ontwikkelaars moeten een bepaald aantal woningen verkopen voordat ze kunnen beginnen met de bouw. De kans is groter dat u extra functies of een hogere afwerkingsspecificatie krijgt, dan geld. U kunt ook de notariskosten vergoed krijgen. Aan het andere einde van de ontwikkelingscyclus zouden de laatste flats in een ontwikkeling worden verkocht voor een korting van maximaal 10%. Vanwege de ontbindende clausule onder voorbehoud van financiering is een contante koper voor de verkoper niet veel aantrekkelijker (zoals in het VK), en blijven kortingen waarschijnlijk beperkt tot 3-5% van de vraagprijs.

Download onze gratis Franse vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Frankrijk als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

Winst, %
Saint-Etienne9,3
Montpellier6,4
Dijon6,3
Le Havre6,3
Toulon6,3
Rouen6,2
Reims6,2
Grenoble6,1
Orleans6,1

Bron: FNAIM

Investeringskopers zijn wellicht meer geïnteresseerd in de relatie tussen verkoopprijzen en huurniveaus. Terwijl een appartement in Parijs, verhuurd, de huisbaas minder dan 4% zal maken, zijn er een aantal Franse steden waar de huuropbrengsten aanzienlijk boven de 6% liggen. Kopers moeten hun huiswerk wel doen. Hoewel Saint-Etienne een brut rendement van 9% biedt, kan het vier maanden duren om een nieuwe huurder te vinden, tegenover slechts 33 dagen in Parijs.

Kopers die naar woningen op het platteland kijken, merken dat sommige regio’s aanzienlijk meer kosten dan andere. Uiteraard zullen landelijke woningen op reisafstand van Parijs relatief hoog ingeschat worden. Niet alleen in het Ile-de-France, maar ook in de regio’s zoals Eure en Eure-et-Loir die toegang hebben tot goede treinverbindingen.

Hetzelfde geldt voor gebieden in de buurt van grote steden zoals Toulouse, Bordeaux en Lille. Hoe dan ook, volledige delen van centraal Frankrijk (Limousin en het Centraal Massief) blijven over het algemeen ondergewaardeerd, evenals delen van Bretagne.

Huurprijzen hebben de neiging om de vastgoed prijzen te volgen. Parijs is verreweg de duurste stad om in te huren, zelfs buiten het centrum van de stad. Een driekamer appartement in de binnenstad kost meer dan EUR 2.000 per maand. In Toulouse zou hetzelfde appartement u slechts EUR 1 100 kosten.

Maandelijkse huur voor appartementen, EUR

Maandelijkse huur voor een driekamer appartement in het centrum, EURMaandelijkse huur voor een appartement buiten het centrum, EUR
Parijs2 3961 692
Lille1 020789
Lyon1 254911
Nice1 3581 060
Toulouse1 096791

Bron: Numbeo